Trauma behandeling Post Traumatische Stress Stoornis PTSS

 

Als u last heeft,  of blijft houden van eenmalige of meerdere  jarenlange schokkende gebeurtenissen (trauma’s) in uw leven, dan kan een EMDR behandeling  en / of een exposure (in vivo) en imaginair rescripten u helpen om deze ervaringen te verwerken. U leest hier wat de behandeling inhoudt, voor welke schokkende ervaringen de behandeling kan helpen. Verder leest u klachten die iemand met een schokkende ervaring kan hebben.

Post traumatische Stress Stoornis (PTSS)

In mijn praktijk behandel ik cliënten met enkelvoudige en meervoudige posttraumatische stressklachten: Post Traumatische Stres Stoornis (PTSS). Daarnaast werk ik als psycholoog / behandelaar (C)PTSS bij het PTSS Trauma Centrum Nederland in Vorden. 

Verwerking schokkende ervaringen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een behandelmethode om schokkende ervaringen te verwerken. Het is een relatief nieuwe therapie, bedoeld voor mensen die klachten houden na het meegemaakt hebben van ingrijpende gebeurtenissen.

Kortdurende therapie voor klachten na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis

Ingrijpende gebeurtenissen. Wat gebeurt er met je na een bijzondere beangstigende of pijnlijke ervaring? In plaats van eroverheen te komen, raak je er soms in vast. Dit kan leiden tot veranderingen in hoe je je voelt, hoe je denkt en handelt. Je realiseert je misschien niet eens dat de veranderingen gerelateerd zijn aan de gebeurtenis, totdat je bedenkt hoe het ervoor was. De herinnering zelf kan eveneens problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld het plotseling ervaren van vervelende beelden of gedachten die met de gebeurtenis te maken hebben.

Enkele voorbeelden: auto ongeval,  jaren lange fysieke en psychische mishandeling en seksueel misbruik, ongeval, verwonding of ziekte, misbruik, brand, overval, verlies van een baan, aanranding, getuige van geweld, verlies van een geliefde, diagnose van een ernstige ziekte. De behandeling kan ook als dit je naaste is overkomen  of als je ervan getuige bent geweest.

Soorten klachten die iemand kan hebben na het meegemaakt hebben van een schokkende ervaring:

herbeleving van de ervaring, vermijdingsgedrag met betrekking tot de ervaring, stressen, schuldgevoel of schaamte, slaapproblemen, slecht humeur, somberheid, zorgen maken, paniek, relatieproblemen, angst, negatief zelfbeeld, depressieve klachten, arousal, slaapproblemen, nachtmerries.

Indien klachten samenhangen met een eenmalige traumatische gebeurtenis, kan vaak al met een of enkele sessies resultaat worden bereikt. Voor meerdere (langdurige) trauma’s is meestal een langere behandeling nodig.

Resultaten

EMDR leidt ertoe dat de herinnering aan een traumatisch beeld vrij snel de emotionele lading verliest en het dus minder pijnlijk is om aan de gebeurtenis terug te denken. Negatieve beelden, disfunctionele cognities (gedachten, opvattingen) en negatieve emoties veranderen.

Op de website van de Vereniging EMDR Nederland vindt u meer informatie over deze behandelmethode.Bron: Vereniging EMDR Nederland. www.EMDR.nl