Trauma behandeling. EMDR en Exposure


Als u last heeft, blijft houden van eenmalige of meerdere  schokkende gebeurtenis in uw leven, dan kan een EMDR behandeling  en / of een exposure behandeling u mogelijk helpen om deze ervaringen te verwerken. U leest hier wat de behandeling inhoudt, voor welke schokkende ervaringen de behandeling kan helpen. Verder leest u klachten die iemand met een schokkende ervaring kan hebben.

In mijn praktijk werk ik met EMDR therapie voor klachten na een eenmalige schokkende gebeurtenis. Voor therapie bij meervoudige (meerdere)  trauma’s kunt u ook bij terecht. Ook kunt u bij mij terecht voor de behandeling van Posttraumatische Stress Stoornis (PTTS).

Verwerking schokkende ervaringen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een behandelmethode om schokkende ervaringen te verwerken. Het is een relatief nieuwe therapie, bedoeld voor mensen die klachten houden na het meegemaakt hebben van ingrijpende gebeurtenissen.

Kortdurende therapie voor klachten na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis

Ingrijpende gebeurtenissen. Wat gebeurt er met je na een bijzondere beangstigende of pijnlijke ervaring? In plaats van eroverheen te komen, raak je er soms in vast. Dit kan leiden tot veranderingen in hoe je je voelt, hoe je denkt en handelt. Je realiseert je misschien niet eens dat de veranderingen gerelateerd zijn aan de gebeurtenis, totdat je bedenkt hoe het ervoor was. De herinnering zelf kan eveneens problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld het plotseling ervaren van vervelende beelden of gedachten die met de gebeurtenis te maken hebben.

Enkele voorbeelden: auto ongeval, mishandeling, ongeval, verwonding of ziekte, misbruik, brand, overval, verlies van een baan, aanranding, getuige van geweld, verlies van een geliefde, diagnose van een ernstige ziekte. behandeling kan ook als dit je naaste is overkomen en je hier last van hebt.

Soorten klachten die iemand kan hebben na het meegemaakt hebben van een schokkende ervaring:

herbeleving van de ervaring, vermijdingsgedrag met betrekking tot de ervaring, stressen, schuldgevoel of schaamte, slaapproblemen, slecht humeur, somberheid, zorgen maken, paniek, relatieproblemen, angst, negatief zelfbeeld.

Indien klachten samenhangen met een eenmalige traumatische gebeurtenis, kan vaak al met een of enkele sessies resultaat worden bereikt. Voor meerdere trauma’s is vaak een langere behandeling nodig.

Resultaten

EMDR leidt ertoe dat de herinnering aan een traumatisch beeld vrij snel de emotionele lading verliest en het dus minder pijnlijk is om aan de gebeurtenis terug te denken. Negatieve beelden, disfunctionele cognities (gedachten, opvattingen) en negatieve emoties veranderen.

Op de website van de Vereniging EMDR Nederland vindt u meer informatie over deze behandelmethode.Bron: Vereniging EMDR Nederland. www.EMDR.nl